YNET-שובה של סיירת חרוב לצה"ל

 



צפו: שובה של סיירת חרוב לצה"ל
הסיירת המיתולוגית שפורקה אחרי מלחמת יום הכיפורים תהיה חלק מחטיבת כפיר, והיא תכלול שלושה צוותים שיופנו לזירה הפלסטינית ותהווה מודל לצורה שבה רואה צה"ל את הגזרה הדרומית. "המיקוד מצוין עבורנו", הסביר ל-ynet מפקד סיירת חרוב, סא"ל יניב בארוט

יואב זיתון פורסם:  17.05.17 , 07:49

51 שנים לאחר שהוקמה ו-43 שנים לאחר שפורקה, חוזרת בימים אלה סיירת חרוב לצה"ל כיחידת חי"ר מובחרת בחטיבת כפיר. הסיירת תתמקד בלחימה בזירה הפלסטינית בעזה, תתמחה בלחימה במנהרות ולוחמיה יעברו מסלול הכשרה של שנה.
 
הסיירת תפעל במתכונת של שלוש פלגות (כוח קטן יותר מפלוגת חי"ר), שקיבלו את שמותיהן מחרוב ההיסטורית: אשחר, אלון ואשוח. הליך ההקמה יושלם בעוד כשנה וחצי. "זה פשוט מרגש", אומר יוסף קולר, אחד ממפקדי הסיירת בשנות ה-60'.
   
סיירת חרוב החדשה. על שם הסיירת המיתולגית(צילום: דובר צה"ל)


(צילום: דובר צה"ל)

 היחידה המיתולוגית התפרקה אחרי מלחמת יום הכיפורים כדי להזין מחדש את חטיבות השריון, שספגו אבדות רבות. 30 מבוגרי הסיירת השתתפו במסע הקמתה מחדש יחד עם הלוחמים הצעירים. היא תתבסס על גדוד חרוב שפעל מאז הקמתו בשנת 1995 כגדוד ייעודי ללחימה בטרור הפלסטיני ביהודה ושומרון, וכעבור כעשור סופח לחטיבת כפיר עם הגדודים דוכיפת, נצח יהודה, נחשון, שמשון ולביא - שפורק בשנים האחרונות.
 
בניגוד לפלגות בגדודי הסיור של יתר חטיבות החי"ר, פלגות סיירת חרוב יחולקו לצוותים ייעודיים שיתמחו בלחימה בזירה הפלסטינית בגדה (בעיקר לחימה בשטח בנוי) וברצועת עזה, בדגש על התווך התת-קרקעי. צוותי היחידה, שיוכשרו במשך שנה, ירכשו יכולות שקיימות כיום ביחידות כמו דובדבן ויהל"ם של ההנדסה הקרבית, עם ציוד לחימה חדיש ומתקדם של מכשירי קשר ואקדחים למנהרות, רובוטיקה ומערכות צליפה על בסיס רובי סער.
 
הכשרת הצוותים תימשך שנה ותכלול טירונות עם אימון יסוד, אימון מתקדם ואימונים ייעודיים של היחידה כמו קורס לוט"ר, הכשרת איסוף מודיעין עם ציוד הפללה, מצלמות לטווח רחוק, רחפנים, ועוד. שתי פלגות מיועדות להתמקד בעולם הפשיטה על מוקדי אויב, והשלישית בסיוע, ניוד ובאיסוף מודיעין.
 

(צילום: דובר צה"ל)


(צילום: דובר צה"ל)

כדי להתקבל ליחידה החדשה, המועמד יצטרך לעבור גיבוש משולב ליחידת עוקץ. הכשרת חיילי הסיירת תתבצע בבסיס האימונים החטיבתי של כפיר בבקעת הירדן. כפיר תמשיך להיות חטיבת החי"ר הגדולה בצה"ל, שמכילה חמישה גדודים. כחלק מהמיקוד שלה - הייעוד העיקרי שלה יהיה בעיקר עזה ואיו"ש, ופחות לבנון.
 
מבנה הסיירת החדשה מספק תובנה כיצד המטכ"ל וזרוע היבשה רואים בעת הנוכחית את צורת יחידת החי"ר המובחרת בזירה הדרומית: יותר יכולות פשיטה מהירות, לחימה במנהרות ואיסוף מודיעין ככוח חוד לתמרון, ופחות אלמנטים של נ"ט (כפי שיש ברמת הפלוגה בכל גדס"ר עם טילי "גיל", וכלל לא קיים בסיירת חרוב) וכן פחות אלמנט של חבלה (כפי שיש במינון נמוך בחרוב ביחס ליתר הגדס"רים).
 
"קשה לי להאמין שיוותרו על כוח חי"ר איכותי וסדיר כמו של כפיר במלחמת לבנון השלישית, אבל המיקוד הזה הוא מצוין עבורנו", הסביר ל-ynet מפקד סיירת חרוב, סא"ל יניב בארוט, "עיקר המומחיות שלנו תהיה בלחימה בסביבה אזרחית, לפגוע במי שצריך לפגוע. בקרוב אתחיל תפקיד באוגדת עזה, אך זהו אחד הפרויקטים המרגשים שבהם לקחתי חלק".
 
סיירת חרוב תעסוק בשגרה בגזרות הבט"ש השונות, בדומה ליתר התעסוקות של הגדודים הרגילים והגדס"רים. "היינו מובילים את המרדפים אחרי הפדאיונים (קבוצות מחבלים) בגבול ירדן, לפעמים בחום של 50 מעלות בצל. היו לנו מארבים שהסתיימו בעשרות מחבלים הרוגים בכל מארב", סיפר תת אלוף (במיל') יוסף קולר, ממפקדי סיירת חרוב המיתולוגית, בסוף שנות ה-60'. "עם השנים עשינו גם פשיטות ימיות בים המלח יחד עם חיל הים, שהקים בסיס בעין גדי לצד פשיטות מוסקות לעבר הירדן. מרגש לראות כיצד הסיירת קמה מחדש", סיכם קולר.